Tipy na výlety v ČR – nejhezčí české rozhledny

V posledních pár letech u nás rozhledny vyrůstají jako houby po dešti. Každým rokem se otevírá hned několik nových rozhleden, staré se opravují a zpřístupňují. Rozhledny jsou u nás zkrátka oblíbené. Proto vám přináším tipy na výlety za nejhezčími rozhlednami v ČR.

Přijde mi, že skoro na každém kopci už je dneska nějaká rozhledna nebo alespoň vyhlídka. Jak je to možné? Zásluhu na tom mají hlavně fondy Evropské unie. Většina nových rozhleden je totiž součástí naučných stezek nebo projektů pro regionální rozvoj, které jsou financovány z prostředků EU. Ať už vyrazíte na výlet kamkoliv, určitě na nějakou rozhlednu narazíte.

Jaké jsou nejhezčí rozhledny v ČR? Inspirovat se můžete mými tipy napříč celou republikou.

Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna v Praze, přezdívaná jako pražská Eiffelovka, je jednou z nejznámějších rozhleden v ČR. Její historie sahá až do roku 1891 a předlohou opravdu byla slavná Eiffelova věž v Paříži. Naše rozhledna je sice pětkrát menší, ale to jí na kráse neubírá. Petřínská rozhledna má ocelovou konstrukci a je zajímavá tím, že má dvě točitá schodiště s 299 schody. Jedno schodiště je pro chůzi nahoru, druhé pro chůzi dolů. Rozhledna má dvě vyhlídkové plošiny, horní je ve výšce 55 metrů. Prahu budete mít z Petřínské rozhledny jako na dlani.

Vstupné: dospělí 150 Kč, děti 100 Kč, příp. dalších 150 Kč za využití výtahu

Rozhledna Máminka

Rozhlednu Máminka najdete ve Středočeském kraji asi 12 km západně od Berouna. Stojí na Krušné hoře (pozor, ne v Krušných horách!) v nadmořské výšce 606 m. Původně tady stála dřevěná triangulační věž, která sloužila k tehdejšímu zaměřování pozemků. Svůj trojúhelníkový tvar si rozhledna zachovala a jejím vnitřkem vede točité schodiště do výšky 21 m.

K rozhledně Máminka vede naučná stezka Krušná hora – Hudlický vrch, která má 14 zastavení a 30 informačních tabulí s popisem historie Hudlic a okolí. Na rozhlednu vyrazte z Hudlic nebo Nového Jáchymova.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Špulka

Rozhledna Špulka je jednou z nově postavených rozhleden. Stojí ve Středočeském kraji na kopci Březák nedaleko vsi Lbosín u Divišova. Je dřevěná a má netradiční vzhled. Vypadá jako špulka. Teď už je jasné, proč má takový název. Po zdolání 151 schodů ve výšce 30 metrů nad zemí budete mít výhled na Benešovsko, Posázaví a Velký Blaník. Za hezkého počasí je prý vidět i Sněžka. K rozhledně Špulka vede asi jeden kilometr dlouhá naučná Ptačí stezka z obce Lbosín.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Velký Blaník

Velký Blaník je bájná hora ve Středočeském kraji nad obcí Louňovice pod Blaníkem. V nitru hory spí blaničtí rytíři a čekají na svojí příležitost. Snad tam ještě nějakou chvíli budou. Vy na blanické rytíře nečekejte a radši vyšplhejte až na vrchol hory (638 m), a pak zdolejte 30 m vysokou dřevěnou rozhlednu ve tvaru husitské hlásky, která je krytá šindelem. Krásné Podblanicko budete mít jako na dlani.

Na rozhlednu se můžete vydat po červené turistické značce z Louňovic pod Blaníkem nebo z Kondrace. Zelené značení vás dovede z Lesáků a Načeradce.

Hora Velký Blaník je spojována s řadou tajemných vidění a podivných zmizení lidí, kteří se v hoře ztratili. Ti se vrátili po několika letech s přesvědčením, že v nitru hory prožili jen několik hodin. Takže si dejte pozor na tajemné síly.

Vstupné: 30 Kč, otevírací doba září až duben jen o víkendech 10 až 16 hodin, zbytek roku denně 10 až 18 hodin

Zřícenina hradu Šelmberk

Když už budete na Velkém Blaníku, můžete zajet i na zříceninu hradu Šelmberk. Je kousek od Mladé Vožice, což je asi 12 km od Louňovic pod Blaníkem. Z hradu toho opravdu moc nezbylo, ale je krásně opravená věž, která zároveň slouží jako rozhledna. Hrad je součástí historicko-řemeslně vzdělávacího centra, kde se v sezóně konají různé akce. Areál zříceniny je celoročně přístupný, ale kdo chce jít na věž, musí sem zajet mezi 1.4. a 31.10. Takže klasická otevírací doba hradů a zámků.

Až k hradu můžete vyjet po asfaltové cestě a zaparkovat na travnaté zpevněné ploše. Nebo se vydejte po červené turistické z Mladé Vožice (3,5 km) nebo právě z Louňovic (15 km).

Vstupné: rozvaliny hradu přístupné zdarma, na věž se platí 20 Kč, děti 10 Kč

Rozhledna Děčínský Sněžník

Krásnou kamennou rozhlednou v ČR je Děčínský Sněžník. Už název napovídá, že ho najdete pár kilometrů od Děčína v Ústeckém kraji. Je to rozhledna z roku 1864 a je tak jednou z nejstarších na území ČR. I tahle rozhledna byla původně vybudována pro zeměměřičské účely na pískovcové stolové hoře Děčínský Sněžník ve výšce 718 m n. m. Pár metrů od rozhledny funguje restaurace a penzion. 

Nejjednodušší cesta vede z obce Sněžník. Z rozhledny Děčínský Sněžník budete mít okouzlující výhledy na Českosaské Švýcarsko, Krušné a Lužické hory nebo České středohoří s Milešovkou.

Vstupné: 30 Kč

Vyhlídková věž Růženka

Rozhledna Růženka je spíš vyhlídkovým místem než klasickou rozhlednou. Najdete ji na Pastevním vrchu v obci Růžová v Ústeckém kraji. Její tvar mi připomíná UFO. Je jen 6 metrů vysoká, přesto nabízí vynikající kruhový rozhled na saské stolové hory, Pravčickou bránu, Lužické hory i Děčínský Sněžník a Milešovku.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Jedlová

Kamenná rozhledna byla postavena v roce 1891 na Jedlové hoře v Lužických horách, Ústecký kraj. Rozhledna Jedlová i samotná hora jsou dominantami obce Jiřetín pod Jedlovou. Na vrchol rozhledny vede 123 schodů. U rozhledny je chata s restaurací a hotelem s celoročním provozem. Kdo se v hotelu ubytuje, může dojet až nahoru autem. Jinak vás čeká pěkný výšlap. Když nebudete mít mlhu jako my, uvidíte Lužické hory, České Švýcarsko a Sasko.

Na vrchol Jedlové vede zelená a červená turistická značka z Jiřetína pod Jedlovou nebo od hradu Tolštejn (tady je parkoviště). Závěrečný výstup na vrchol je pěkně strmý.

Vstupné: 30 Kč

Rozhledna Heřmanice

Rozhlednu Heřmanice najdete kousek od Frýdlantu v Libereckém kraji, téměř na samotné hranici s Polskem. Je z modřínového dřeva a má netypický tvar. Vypadá jako okurka. Možná si někdo představí i jiný útvar. Rozhledna byla otevřena v roce 2012, je 24 metrů vysoká a na vrchol vede 99 schodů. Když vystoupáte nahoru, tak asi první, co vás upoutá, bude pohled na polskou elektrárnu Turów.

Po pravdě musím říct, že výhledy mě nijak extra nenadchly, ale samotná rozhledna ano. Můžete si u ní udělat i ohýnek a třeba opéct buřty. Parkoviště je pár stovek metrů od rozhledny.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Štěpánka

Rozhledna Štěpánka je nejstarší rozhlednou v Jizerských horách. Najdete ji nad obcí Kořenov v Libereckém kraji. Byla postavená na vrchu Hvězda (959 m.n.m) už v roce 1892. Je celá kamenná a vypadá přímo pohádkově.

Za hezkého počasí uvidíte Krkonoše, Jizerské hory, Bezděz, Ralsko a Lužické hory. Samozřejmě i Kořenov s Tesařovskou kaplí a další vesnice s horskými chalupami. Poblíž rozhledny stojí dřevěný stánek s občerstvením. Za rozhlednou stojí s velký kamenný kříž, který měl sloužit k uctění památky místních povolanců, kteří padli ve 2. světové válce v cizině.

Na rozhlednu se vydejte po modré a zelené turistické z Kořenova nebo Příchovic. Také se dá dojet autem na placené parkoviště k chatě Hvězda. Odtud to je už jenom 300 m k rozhledně.

Vstupné: 30 Kč

Ještěd

Dominantu celého Libereckého kraje asi není potřeba představovat. Rozhledna Ještěd s restaurací a hotelem stojí přímo na vrcholu hora Ještěd ve výšce 1 012 metrů. Na vrcholu stávalo v minulosti několik rozhleden, ale žádná se nezachovala. Současná ikonická stavba, kterou si určitě každý vybaví, se realizovala v letech 1966–1973. Její zvláštní tvar byl navržen kvůli zdejším povětrnostním podmínkám.

K výhledům na Krkonoše, Jizerské hory a Liberec skvěle poslouží vyhlídková terasa před objektem. Další výhledy z větší výšky si můžete dopřát, pokud navštívíte restauraci nebo se ubytujete hotelu. Už jste někdy spali v mracích?

Vstupné: vyhlídková terasa zdarma, jinak konzumace v restauraci

Rozhledna Pajndl

24 m vysoká kamenná rozhledna Pajndl je ukrytá v krušnohorských lesích v Karlovarském kraji. Mezi rozhlednami není žádným nováčkem. Naopak se jedná o velmi starou rozhledu z roku 1897. Postupně však chátrala, ale naštěstí v minulých letech proběhla úspěšná rekonstrukce a dnes je Pajndl českou kulturní památkou. Rozhledna je volně přístupná, zavírá se železnými vraty a nahoru vede 111 kamenných schodů. Na rozhlednu můžete vyrazit z několika směrů – z Nových Hamrů, Perninku nebo Nejdku.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Krásno

Hodně netypická kamenná rozhledna v Karlovarském kraji má venkovní točité schodiště. Její stavba začala už v roce 1933. Na vrchol rozhledny po jejím vnějším obvodu vede 120 schodů. Vyhlídková terasa je ve výšce 25 m a má kruhový výhled na Krušné hory (Blatenský vrch, Klínovec), Doupovské vrchy a Slavkovský les. K rozhledně se dostanete z Krásna po žluté turistické cestě.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Goethova vyhlídka

Nádherná pseudogotická výletní restaurace s vyhlídkovou věží stojí nad Karlovými Vary. Honosný objekt, který vypadá jako malý pohádkový zámek, nechala vystavět belgická princezna Stefanie, manželka rakouského korunního prince Rudolfa Habsburského, v letech 1888 – 1889. Na 23 m vysokou vyhlídkovou plošinu vede 165 schodů a můžete si prohlédnout i vnitřní prostory objektu.

Zaparkovat můžete na přírodním parkovišti vzdáleném cca 300 m od vyhlídky. Jinak ke Goethově vyhlídce vystoupáte z centra Karlových Varů od Vřídla po žluté turistické trase. Cesta je dlouhá asi 3,5 kilometru s převýšením přibližně 260 metrů, což možná nebude pro každého.

Rozhledna je otevřena jen v otvírací době kavárny (většinou 10 -18 hod). Z vrchu uvidíte Krušné hory se Špičákem, Plešivcem a Klínovcem. Také Andělskou horu, Doupovské hory, Slavkovský les, Krásenský vrch a samozřejmě Karlovy Vary.

Vstupné: zdarma

Rozhledna Hnědý vrch

Rozhledna na Hnědém vrchu je jednou z novějších rozhleden (rok 2009). Najdete ji u Pece pod Sněžkou v nadmořské výšce 1 207 metrů v Královéhradeckém kraji. Vyhlídková plošina je 27 metrů nad zemí. Nahoru vede 138 schodů. Vzhledem k tomu, že je přímo uprostřed Krkonoš, je jasné, jaké výhledy nabízí. Kochat se můžete Luční horou, Sněžkou, Růžovou horou, Černou horou a samozřejmě samotnou Pecí.

Na rozhlednu můžete vyrazit pěšky z Pece nebo se můžete nechat vyvézt lanovou dráhou Hnědý vrch. Kdo by chtěl šlápnout do bot trochu víc, může podniknout celodenní okruh kolem Pece přes Výrovku, bufet Na Rozcestí a zpátky do Pece přes Hnědý vrch.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Šibeník

U obce Nový Hrádek v Orlických horách (Královéhradecký kraj) byla na podzim 2020 otevřena netradiční rozhledna Šibeník. K její výstavbě byl použit vysloužilý tubus větrné elektrárny. Po točitém úzkém schodišti vystoupáte do výšky 32 m. Součástí rozhledny je také transformovna s infocentrem. Obě stavby jsou propojeny spojovací lávkou, na rozhlednu se ale dostanete i bez nutnosti návštěvy infocentra. Při výstupu se vám možná budou trochu klepat nohy jako mně, ale výhledy za to stojí.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Feistův kopec

Rozhledna Olešnice stojí na Feistově kopci asi 1 km od obce Olešnice v Orlických horách (Královéhradecký kraj). Je z ní krásný výhled na Orlické hory, Krkonoše, Broumovsko i polské Stolové hory. Na vyhlídkovou plošinu vede 140 schodů. Na rozhlednu je nejlepší a nejkratší jít z náměstí v Olešnici po turistické zelené.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Velká Deštná

Na nejvyšším vrcholu Orlických hor, Velké Deštné (1.115 m) v Královéhradeckém kraji, stojí 19 m vysoká dřevěná rozhledna. Dřív tu stávala jen 8 m vysoká rozhledna ve tvaru pyramidy, od podzimu 2019  zdobí vrchol designová ocelová konstrukce obložená dřevem. Rázem se stala jednou z nejhezčích rozhleden v Čechách. Nejkratší ale ne nejjednodušší cesta vede z parkoviště v Luisině údolí. Po zelené dojdete až k rozhledně. Jsou to sice jenom 2 km, ale čeká vás poměrně strmý výšlap. Nahoře budete odměněni výhledy na Rychnovsko, polské Stolové hory a Krkonoše. Abyste nešli zpátky stejnou cestou, vydejte po červené a Pod Jelenkou se napojte na modrou. Druhou možností je jít z Masarykovy chaty. To už je ale delší výlet. Podrobnostii se dozvíte v článku o nejhezčích túrách v Orlických horách.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Anna

I rozhledna Anna je v Orlických horách v Královéhradeckém kraji. Stojí na Anenském vrchu a vyšlápnout si na ní můžete ze známého Neratova. Protože je Anna v pohraničním pásmu, z jedné strany rozhledny stojí pěchotní srub R-S 85 Anna a z druhé pěchotní srub R-S 84 Arnošt. Výšlap po 65 schodech zvládne každý a pak už se může kochat 360 stupňovým výhledem na Orlické hory a Rychnovsko.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Na Větrné horce

Osmnáctimetrová rozhledna se spirálovým schodištěm je mezi českými rozhlednami poměrně nováčkem. Byla postavena teprve v roce 2020 u obce Vysoká Srbská v okrese Náchod v Královéhradeckém kraji, jen 2 km od hranice s Polskem. Davy lidí tady určitě nepotkáte a pokud budete mít štěstí na počasí, v dálce uvidíte i Sněžku, věž Náchodského zámku nebo polské stolové hory.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Stezka nad vinohrady

Stezku nad vinohrady najdete na Kobylím vrchu u Kobylí v Jihomoravském krajiRozhledna nebo spíše vyhlídka má nezvyklý tvar kruhové rampy (spirály) a nemá žádné schody. Rozhledna je sice vysoká jen 7,5 m, ale na krásné výhledy to stačí. Kochat se panoramaty na Pálavu a vinohrady můžou senioři i vozíčkáři. Dostanou se sem bez větší námahy.

K rozhledně vede mezi vinohrady naučná stezka z obce Kobylí. Zaparkovat můžete i na parkovišti přímo pod rozhlednou. Odtud už je to jen půl kilometru. Když už na Stezce nad vinohrady budete, doporučuju i návštěvu nedaleké vinařské vesnice Vrbice.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Maják

I rozhledna Maják nabízí krásné výhledy na pálavské vrchy, jen z druhé strany. Od roku 2012 ji najdete nad obcí Přítluky v Jihomoravském kraji. Rozhledna je vysoká 26 metrů a vede na ni 108 schodů. Až vyšlápnete nahoru, uvidíte Nové Mlýny, Pálavu, Lednicko-valtický areál a za dobrého počasí Bílé Karpaty i rakouské Alpy. Kdo tak daleko nedohlédne, může se kochat výhledy na krásné moravské vinohrady. K rozhledně vede žlutá turistická z Přítluk, zelená ze Zaječí nebo z Rakvic.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Zlatý chlum

Rozhledna Zlatý chlum stojí na stejnojmenném kopci s nadmořskou výškou 875 m v lesích nad Jeseníkem v Olomouckém kraji. Je to kamenná rozhledna z roku 1899, na jejíž vrchol vystoupáte po 145 schodech. Z otevřené vyhlídkové plošiny budete mít nádherný výhled na město Jeseník, Otmuchovské jezero v Polsku a vrcholy Hrubého Jeseníku – Praděd a Šerák. U rozhledny stojí chata s občerstvením a hezkým venkovním posezením s ohništěm.

Na Zlatý chlum můžete vyrazit z Jeseníku po červené nebo modré turistické značce. Je to docela stoupák s převýšením 450 m. Oblíbeným východiskem je taky Křížový vrch, kam se dá vyjet autem, a pokračovat 2,5 km pěšky. Poslední a nejkratší možností je vyrazit po modré značce z parkoviště u chaty Čertovy kameny.

Vstupné: 25 Kč

Rozhledna U Tetřeví chaty

Poměrně nová rozhledna (2014) stojí ve výšce 1095 m n.m. u horní stanice šestisedačkové lanovky, která vede z Koutů nad Desnou, Olomoucký kraj. Rozhledna má tvar hranolu a dřevěný plášť . Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 15 m vede 96 schodů, cestou vzhůru je pak několik menších vyhlídkových plošin.

K rozhledně se dá vyjet už zmíněnou lanovkou. Kdo si sem chce vyšlápnout po svých, může vyrazit po červené turistické trase asi 3,5 kilometru. Počítejte ale s poměrně prudkým výšlapem a převýšením přes 500 m.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Praděd

Rozhledna Praděd stojí na nejvyšší hoře Moravy v Moravskoslezském kraji. Praděd je vysoký 1 492 m a na jeho vrcholu stojí televizní vysílač s restaurací, hotelem a právě i rozhlednou. Rozhledna Praděd se nachází ve druhé, vyšší prosklené plošině televizního vysílače a je přístupná výtahem. Za dobrého počasí je vidět do Krkonoš, Beskyd, na Malou Fatru nebo Vysoké Tatry.

Jestli na Praděd vyrazíte, tak pamatujte na to, že tady panuje nejdrsnější podnebí, kdy průměrná roční teplota nepřevyšuje 1°C. Dost často tady fičí a převalují se mraky, takže buďte dobře vybaveni.

Vstupné: dospělí 150 Kč, děti 80 Kč

Bolt Tower

Dvacetimetrovou nástavba Vysoké pece č. 1, která se vypíná do výšky 80 metrů, najdete v Ostravě v oblasti Dolních Vítkovic (Moravskoslezský kraj). Moderní skleněná stavba vznikla v roce 2015, kdy se kolem skleněného válce postaveného na původní vysoké peci obtáčí lávka. Ta spojuje různé výškové úrovně. Z vyhlídkové terasy je vidět celá Ostrava i daleké Beskydy.

Odpočinout si můžete v kavárně Bolt Café.

Vstupné: 200 Kč, otevřeno denně od 10 do 18 hodin

Stezka Valaška

Se stezkami v oblacích nebo mezi korunami stromů se roztrhl pytel. Svoji mají Krkonoše, Lipno i Beskydy. Právě v Beskydech kousek od známých Pusteven směrem k hoře Tanečnice najdete Stezku Valaška. Je dlouhá 660 m, v nejvyšším bodě má 15 m. Stezka má i svůj chodník slávy, kdy v podlaze stezky jsou zabudované betonové tabule s otisky rukou a nohou významných rodáků Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Součástí stezky je skleněná vyhlídková plošina a 150 metrů dlouhý zavěšený himálajský chodník. Proč himalájský? Protože je ozdoben barevnými vlaječkami, které vlají v Himalájích. Chodník je lanový, takže chůze po něm může být trochu vratká.

Otevírací doba je v zimě od 9 do 16 hodin, v létě od 9 do 18 hodin.

Vstupné: dospělí 290 Kč, děti do 15 let a senioři nad 65 let 190 Kč

Rozhledna Velký Javorník

Rozhlednu s nádherným výhledem najdete na jednom z nejnavštěvovanějších vrcholů Moravskoslezských Beskyd – Velkém Javorníku. Teda nádherný výhled budete mít, když zrovna nechytnete počasí jako my. Rozhledna na Velkém Javorníku je ve výšce 918 m n.m., byla postavená v roce 2013 a je celodřevěná. Stavba tak navazuje na místní valašskou architekturu.

Za dobrého počasí prý dohlédnete až na Malou a Velkou Fatru, Roháče a Jeseníky. My jsme si je jen představovali. I tak to bylo krásný, protože rozhledna byla pod námrazou sněhu a ledu. Kousek pod rozhlednou je Chata Velký Javorník, kde si můžete dát něco na zub.

Na rozhlednu vede několik tras. My jsme šli po zelené z Frenštátu pod Radhoštěm a výstup byl docela trhák. Převýšení posledních 1500 m je 370 m. Zpátky jsme to vzali přes Malý Javorník po červené a modré. Můžete sem dojít i z Rožnova pod Radhoštěm nebo Veřovic.

Vstupné: zdarma, rozhledna je celoročně volně přístupná

Rozhledna Boubín

Rozhledna Boubín stojí uprostřed českého pralesa na stejnojmenné hoře nad obcí Kubova Huť v Jihočeském kraji. V dnešní podobě tu stojí od roku 2004, ale i v předchozích letech tu bývala vyhlídková plošina. Rozhledna je vysoká 21 m a vede na ní 109 schodů. Uvidíte z ní uvidíte Šumavu, Středočeskou pahorkatinu, Vimperk, Kleť s rozhlednou, Plechý a za dobré viditelnosti i Alpy.

Na rozhlednu vyrazte z Kubovy Huti po modré turistické. Od léta 2020 se vybírá vstupné, protože se prý stávající rozhledna pomalu blíží ke konci své životnosti, bude ji potřeba rozebrat a místo ní postavit novou.

Vstupné: 50 Kč

Rozhledna Poledník

Rozhledna Poledník byla původně vojenským objektem na Šumavě v Plzeňském kraji. Až do roku 1989 patřil Poledník do střežené pohraniční zóny Šumavy. Po roce 1990 byl armádou opuštěn, objekty byly zbořeny a zůstala jen věž. Ta byla přestavěna na rozhlednu. Vede na ní 227 schodů a měří 37 metrů. Vystoupat můžete do 9. patra budovy, odkud je krásný výhled na šumavskou krajinu.

Kdo netrpí závratí, může pokračovat ještě výš na vyhlídkovou plošinu. V poslední části výstupu vás čeká kovový žebřík, takže je to docela dobrodružství. Otevřeno je pouze od května do října, protože na vrcholu Poledníku panují extrémní klimatické podmínky.

Vstupné: dospělí 60 nebo 120 Kč (bez nebo s vyhlídkovou plošinou), děti 30 nebo 60 Kč

Jakou rozhledu v ČR byste mi doporučili vy?

Mohlo by se Vám líbit

Řím – co vidět, památky, ubytování

Nejkrásnější adventní trhy – kam na vánoční trhy 2023

Řecko

Bohinjské jezero – 3 nejhezčí treky